Verantwoordelijkheid

egodieet

Waarom zou je eigenlijk je ego op dieet zetten?

Dat hoeft ook helemaal niet. Enkel die mensen die verantwoordelijkheid  willen dragen voor de kwaliteit van hun eigen leven en het leven daar omheen, kunnen er voor kiezen hun ego op dieet te zetten. De opbrengst daarvan is minder kilo’s aan ego en bagage en daardoor meer contact met het Hart.

Ooit hebben we die verantwoordelijkheid overgedragen aan anderen. Eerst waren het stamoudsten, nu zijn het regeringsleiders, politieagenten, leraren, organisaties, Raden van Besturen en ga zo maar door.

In een inspirerend fragment in de documentaire ´The Yes-Men´ fix the world´ maakten mensen een nep-uitgave van een bekende krant in de V.S., waarin bijzonder nieuws staat waar veel mensen naar verlangen, zoals het einde van een oorlog bijvoorbeeld. De Yes Men lieten zien dat veel van dat nieuws mogelijk is, als we als bevolking zelf weer de verantwoordelijkheid in onze handen zouden nemen. De massa heeft eigenlijk macht, maar gebruikt die niet. Ze heeft de macht uit handen gegeven aan enkelingen. En wat hebben die enkelingen er mee gedaan, of beter gezegd, wat hebben de ego´s van die enkelingen er mee gedaan?

Het deed me denken aan de verantwoordelijkheid dat mijn huis schoon is. Die draag ik zelf. Ik kan vragen aan iemand om mijn huis schoon te maken en tegelijkertijd verantwoordelijk blijven. Als diegene die mijn huis schoon maakt, tegelijkertijd het vuil verstopt en de schijn ophoudt het goed schoon te houden, zou ik hem/haar direct ontslaan. De kunst is dan wel om te willen zien, dat er vuil verstopt wordt.

Het lijkt wel alsof we het niet willen zien en als we het wel zien, in de loop der eeuwen ontwend zijn, om onze eigen spieren van verantwoordelijkheid te gebruiken. Liever geven we die verantwoordelijkheid aan anderen, of beschuldigen we anderen dat ze geen verantwoordelijkheid nemen…

Het ego-dieet® is voor mensen die verantwoordelijkheid willen dragen voor de kwaliteit van hun eigen leven en het leven daar omheen. Het ego-dieet® gaat over hoe je met het ego bij jezelf en de ander kunt omgaan en meer vanuit het Hart kunt leven, in plaats van vanuit het ego.