Non-egoïsch Model

Het Non-egoïsch Model
Het Non-egoïsch Model

 

Het Non-egoïsch Model is de basis van het ego-dieet®. Het model maakt het mogelijk om weer in contact te komen met het (ene universele) Hart en je verstrengeldheid aan het ego te verminderen.

Het model kan helpen om een manier te vinden, die doelmatig en concreet de weg wijst naar datgene waar het om gaat: losser van het ego, dichter bij het Hart. En dat kan in korte tijd grote wonderen verrichten. Het kan de kwaliteit van leven behoorlijk veranderen. Het kost veel energie om onbewust van egoprocessen te blijven, waardoor je niet ziet welke schade dat aanricht, niet alleen in je eigen leven, maar ook in het leven van anderen. Het maakt niet uit met welk element je begint of eindigt; alle elementen zijn met elkaar verbonden.

 

Het model bestaat uit 4 elementen:

Het element Authenticiteit (oorspronkelijkheid) helpt je om de vereenzelviging met het ego helder te maken en laat je zien dat jij je ego niet bent. Je bent niet het denkende zelf. Je hébt een ego, je hébt gedachten. Je bént het niet. Er is iets anders dat ook oorspronkelijk in ons aanwezig is. Iets wat geen vorm heeft. Je bent het leven wat in je aanwezig is. Je hébt een vorm, maar je bént vormloos. Wie je werkelijk bent, is letterlijk en figuurlijk onder een dikke laag stof verborgen.

Het element Aanvaarding laat je zien waar het ´ik´ in jou zich verzet (of als je een angstig ego hebt, zich aanpast). Aanvaarding maakt een eind aan dat verzet of die aanpassing. Je handelt/kiest/leeft vervolgens vanuit Aanvaarding, in plaats van vanuit het verzet of de angst.

Het element Nu haalt je uit het vroeger en/of het straks (wat alleen in je hoofd bestaat) en maakt dat je daardoor één kunt zijn met het Leven.

Het element Hart helpt je om in contact te zijn met je Hart in plaats van met je hoofd.

De andere elementen zijn wegwijzers om in contact te komen met  je Hart, wat – als dat contact er is – langzaamaan blijkt samen te vallen met het ene, universele Hart.

 

Kennismaken met het egodieet ®