Retreat: zet je ego op dieet!

Zomerretreat 15 t/m 22 juli 2016 Sanssat, Frankrijk

retreat

Een week  je ego op dieet!

De bedoeling van een retreat is dat je de tijd neemt om je terug te trekken, om je in alle rust – zonder de afleiding van je alledaagse beslommeringen – af te stemmen op datgene wat je bezig houdt. En daar komen we tegenwoordig nog maar bitter weinig aan toe. Deze retreat bevordert de reis van je hoofd naar je Hart, de reis van een ego-gecentreerd bewustzijn naar een hart-gedragen bewustzijn.

0_0_0_0_333_250_csupload_64944298

Maak kennis met je ego
Het ego bemoeit zich met de relatie die je hebt met jezelf en anderen, waardoor de kwaliteit van die relaties vaak anders is, dan je zou willen. Tijdens deze retreat reflecteer je op hoe het ego werkzaam is in jouw leven. Vanuit welke positie je reflecteert is van wezenlijk belang. Reflecteer jij vanuit je ego of vanuit je Hart? Hoewel we allemaal het liefst ‘vanuit ons Hart’ willen roepen, is dit in de meeste gevallen niet het geval. We hebben meestal oordelen over onszelf en anderen. Of we veroordelen onszelf omdat we oordelen hebben.
Het gevolg daarvan is, dat we leven vanuit een beperkt bewustzijn. Het komt niet veel verder dan het ‘ik’ en ‘die ander’ , ‘mijn lichaam’ en ‘mijn identiteit’. Dit bewustzijn begrenst je en houdt je gehecht aan datgene wat en wie je niet bent. Het begrenst je tot wat er in je hoofd afspeelt. Op een gegeven moment vervult dat niet meer.
De reis naar je Hart
De grootste stap die een mens kan maken is niet die naar miljonair, niet die naar office-manager, niet die naar een goeie opleiding. Het is de stap richting het Hart. Als het ego niet meer vervullend is, worden we ons bewust van ons Hart. Dan willen we gaan leven vanuit ons Hart. Makkelijk gezegd: leef vanuit je Hart….Maar wat is dat dan? Hoe doe je dat? En hoe blijf je op dat pad?
Het programma
Na het ontbijt is er een ochtendsessie. De retreat bestaat uit 3 onderdelen: het eerste onderdeel gaat over het kennismaken met het model Nonviolent Communication, het tweede onderdeel gaat over het kennismaken met het Non-egoïsch model en het derde deel gaat over het leven vanuit je Hart. De middagen zijn vrij om bijvoorbeeld te wandelen in de prachtige natuur of voor een bezoek aan Vichy. Ook kun je kun je onder begeleiding van Yolande, Beeldend kunstenaar, kunstzinnig therapeute en stiltecoach, creatief aan de slag. ’s Avonds na het diner is er weer een sessie.
Nonviolent Communication
Tijdens de retreat maak je eerst kennis met het model Nonviolent Communication van Marshall Rosenberg. Dit communicatiemodel ondersteunt in het omgaan met de oordelen die we hebben en geeft gereedschap om die oordelen te vertalen naar wat je voelt en nodig hebt en maakt dat je beter kunt begrijpen wat de ander voelt en nodig heeft. Het zorgt ervoor dat we elkaar en onszelf beter kunnen verstaan, door te laten zien waardoor er verwarring ontstaat in onze communicatie en vervolgens die angels uit onze communicatie te halen.
Het ego-dieet
Het tweede gedeelte gaan we op onderzoek naar wat het ego is en welke rol het ego in jouw leven speelt. We gaan egoprocessen herkennen en we gaan verkennen hoe we met het ego bij onszelf en bij de ander om kunnen gaan. Vervolgens ga je kennismaken met het Non-egoïsch model. Dit model bevat de wegwijzers van het pad naar je Hart. Het ondersteunt je in het in contact komen met het (ene, universele) Hart en geeft je helderheid waar de verwarring optreedt en wat je misschien weerhoudt om vanuit je Hart te leven.
De locatie
De retraite vindt plaats in Sanssat, een kleine gemeente in de Auvergne in Frankrijk en op 20 kilometer afstand van Vichy.
Je stapt binnen in de vertraagde tijd en ruimte van Yolande Centre d ´Art. Het schitterende monumentale erfgoed uit 1880 is gebouwd door architectenfamilie Noailly. Samen met het kwaken van de kikkers en het zingen van de vele vogelsoorten, vertoef je in een bijzondere omgeving, waar je telkens weer nieuwe ontdekkingen zult doen.
auvergne-groen
 
Investering
€ 1.295,– per persoon all inn plus 5 euro boekingskosten.
* optioneel privé-coaching heeft als meerkosten E 70,00 per uur (dat is inclusief BTW).