SEPTEMBER: Kennismaken met Nonviolent communication

egodieet

Soms lijkt het wel alsof we niet met elkaar kunnen samenleven, samenwerken of samen zijn. We komen gemakkelijk met elkaar in conflict of begrijpen elkaar niet. We hebben oordelen over elkaar, verwachtingen aan elkaar, zijn teleurgesteld en boos op elkaar en ervaren regelmatig dat contact pijnlijk kan zijn. De één stelt zich dominant op, de ander past zich aan of neigt naar onderdanigheid. Niets is zo ingewikkeld als communicatie, het is een hele kunst! We willen echter allemaal gehoord en gezien worden en zijn wie we zijn.

Het model Nonviolent Communication van Marshall Rosenberg (1934 – 2015) is een wijze van communiceren, waardoor we elkaar makkelijker kunnen verstaan. Het model geeft handvatten om in alle eerlijkheid en openheid te kunnen zeggen wat er speelt in je leven, zonder dat de ander zich daardoor gekwetst voelt. Er wordt rekening gehouden met ieders welzijn. Het model stimuleert eigen verantwoordelijkheid voor je gevoelens en behoeften en voor de wijze waarop je communiceert. Het model verbetert wederzijds respect en begrip, zonder dat het ten koste gaat van je assertiviteit.

Marshall Rosenberg

De trainingen hebben een opbouw. Je begint bij Level 1 en je kunt doorleren tot en met Level 5. Meer weten over een level? Klik dan op onderstaande levels.

Level 1: Kennismaken met de theorie: donderdag 15 september
Level 2: Oefenen in de praktijk: donderdag 29 september

 

OPGEVEN