Nonviolent Communication

egodieet

 

Nonviolent Communication past erg goed bij het ego-dieet. Nonviolent Communication laat relaties ontstaan, die gebaseerd zijn op eerlijkheid en empathie, die uiteindelijk ieders behoefte zal vervullen.

Een groot deel van het leven gaat over (sluimerend) ‘conflict’. Je hebt een conflict met je leidinggevende, of je leidinggevende met een werknemer, je hebt een sluimerend conflict met je partner of een knallend conflict met je ex. Conflicten tussen buren, met instanties, met je familie en natuurlijk ook conflicten met jezelf, het innerlijk conflict.

Soms lijkt het wel alsof we niet met elkaar kunnen samenleven, samenwerken of samen zijn. We komen gemakkelijk met elkaar in conflict of begrijpen elkaar niet. We hebben oordelen over elkaar, verwachtingen van elkaar, zijn teleurgesteld en boos op elkaar en ervaren regelmatig dat contact pijnlijk kan zijn.

De één stelt zich dominant op, de ander past zich aan of neigt naar ondergeschiktheid. Niets is zo ingewikkeld als communicatie, het is een hele kunst! We willen echter allemaal gehoord en gezien worden en zijn wie we zijn.

Het model Nonviolent Communication van Marshall Rosenberg (1934 – 2015) is een wijze van communiceren, waardoor we elkaar gemakkelijker kunnen verstaan. Het model reikt handvatten aan om in alle eerlijkheid en openheid te kunnen zeggen wat er speelt in je leven, zonder dat de ander zich daardoor gekwetst hoeft te voelen. Er wordt rekening gehouden met ieders welzijn. Het model stimuleert eigen verantwoordelijkheid voor je gevoelens en behoeften en voor de wijze waarop je communiceert. Het model verbetert wederzijds respect en begrip, zonder dat het ten koste gaat van je assertiviteit.

 

Marshall Rosenberg

 

De trainingen hebben een opbouw. Je begint bij Level 1 en je kunt doorleren tot en met Level 5. Meer weten over een level? Klik dan op onderstaande levels.

Level 1: Kennismaken met de theorie
Level 2: Oefenen in de praktijk
Level 3: Verdieping
Level 4: Integratie
Level 5: Loslaten van persoonlijk lijden

 

ZOEK DE EERSTKOMENDE TRAININGSDATUM