Algemene informatie

egodieet

Nonviolent Communication

Soms lijkt het wel alsof we niet met elkaar kunnen samenleven, samenwerken of samen zijn. We komen gemakkelijk met elkaar in conflict of begrijpen elkaar niet. We hebben oordelen over elkaar, verwachtingen aan elkaar, zijn teleurgesteld en boos op elkaar en ervaren regelmatig dat contact pijnlijk kan zijn. De één stelt zich dominant op, de ander past zich aan of neigt naar onderdanigheid. Niets is zo ingewikkeld als communicatie, het is een hele kunst! We willen echter allemaal gehoord en gezien worden en zijn wie we zijn.

Het model Nonviolent Communication van Marshall Rosenberg (1934 – 2015) is een wijze van communiceren, waardoor we elkaar makkelijker kunnen verstaan. Het model geeft handvatten om in alle eerlijkheid en openheid te kunnen zeggen wat er speelt in je leven, zonder dat de ander zich daardoor gekwetst voelt. Er wordt rekening gehouden met ieders welzijn. Het model stimuleert dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gevoelens en behoeften en voor de wijze waarop je communiceert. Het stimuleert wederzijds respect en begrip.

Marshall Rosenberg

De trainingen hebben een opbouw. Je begint bij Level 1 en je kunt doorleren tot en met Level 5. Meer weten over een level? Klik dan op onderstaande levels.

Level 1: Kennismaken met de theorie
Level 2: Oefenen in de praktijk
Level 3: Verdieping
Level 4: Integratie
Level 5: Loslaten van persoonlijk lijden