Boeren en klimaatactivisten delen dezelfde zorg

Namelijk de zorg om de toekomst.

Boeren maken zich zorgen of er nog wel toekomst in hun (familie)bedrijf zit.
Klimaatactivisten maken zich zorgen om de toekomst van de natuur en wat dat betekent voor hun familie/kinderen.

Hetzelfde schuitje 

We zitten in hetzelfde schuitje, we zullen het met elkaar moeten oplossen. We moeten het niet door de boeren laten oplossen, we moeten het met de boeren oplossen en het zou helpen als de boeren er open voor staan om het met de maatschappij op te gaan lossen.

Waarom geen eerlijke prijs voor de boer?

Je zou bijna denken dat we ook voor de Nederlandse boer Fair Trade producten moeten gaan instellen. Het leeuwendeel van wat de consument betaalt is niet voor de boer, maar voor de tussenhandel.
De tussenhandelaren kunnen die boeren zo’n lage prijs betalen omdat de boeren erg goed zijn in hun werk en er daarom enorm veel door de boeren wordt geproduceerd, vooral voor de export. 98% van de uien verlaat Nederland en dat maakt meer dan 20% uit van de totale wereld uien export (1).
Nederland bezet als exportland wereldwijd de tweede plek, na de VS, maar voor het veel grotere Duitsland (2).

Twee misvattingen

De eerste misvatting is voor de boeren. Terwijl de boer denkt: ‘Massa = kassa’ is juist het tegenovergestelde waar: als ergens heel veel van is (aanbod) dan zakt de prijs. Als er ergens schaarste aan is, dan stijgt de prijs.

De tweede misvatting gaat over de consumenten: de consument zou zo goedkoop mogelijk willen eten en het zou hen niet interesseren onder welke condities dat gebeurt. Wat blijkt is dat consumenten juist wél bereid zijn om meer en eerlijker te betalen. Bijvoorbeeld voor vlees. Ze willen zelfs betalen voor de milieukosten van vlees en zuivel. Maar dan willen ze wel dat groente, fruit en andere gezonde levensmiddelen goedkoper worden, door daar de lage BTW voor in te voeren. De consument wil zelfs dat  de boeren 600 miljoen euro per jaar ontvangen voor investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn (3).

Consumenten kunnen nu al veel goedkoper hun levensmiddelen inslaan, als ze willen.

Mensen kunnen weer bij de boer gaan kopen, of de boer kan weer rechtstreekser aan de consument verkopen, de tussenhandel er uithalen. Dan krijg je een eerlijkere prijs die de consument graag wil betalen. Want krijgt de boer zo’n 30 cent voor een liter melk en moet de consument er in de supermarkt rond 1 euro betalen, geloof mij, de Nederlander betaalt de boer zelf liever 80 cent per liter, om maar wat te noemen.

En als de boer dat extra geld gebruikt om tegemoet te komen aan klimaatdoelen, dan gaan we er zeker uitkomen.

Natuurlijk gaan we niet met z’n allen de supermarkt vermijden en natuurlijk kunnen boeren niet met een eigen vrachtwagen naar de consument, maar het zou één van de dingen kunnen zijn die kunnen meehelpen aan een betere toekomst, zowel voor de boer als voor de maatschappij.

Maar dan moeten we wel onze verschillen naast elkaar gaan leggen en niet tegenover elkaar.